Frans Schot

Budgetmaatjes 010

Budgetmaatje Frans Schot uit Rotterdam leek een driedaagse training een behoorlijke aanslag op zijn vrije tijd. Maar hij had de open avond bezocht en had tot zijn grote verbazing gemerkt dat er nog veel meer belangstellenden waren voor het project.

Les

“Ik besloot om in het diepe te springen”, vertelt hij nu. “En daar heb ik nooit spijt van gehad. Op de eerste cursusdag kreeg ik les van Ilse de Lange. Ik was onder de indruk van haar professionele manier van lesgeven, het lesmateriaal en de aanpak van het project. Ik kon alleen maar concluderen dat dit maatjesproject echt geen vrijwilligersgerommel in de marge is.” Een bekende van Frans wees hem op Budgetmaatjes 010. “Dat zette me aan het nadenken.

“Ik besloot om in het diepe te springen”

Mijn vrouw en ik hebben een eigen bedrijf en daarnaast ben ik druk in de kerk met Bijbelstudies. Dat is allemaal theoretisch en intern gericht. Ik voelde de behoefte om ook maatschappelijk iets te betekenen als christen.” Het hoge bezoekersaantal op de open avond in zijn stad en de vele allochtonen die ook belangstelling toonden, prikkelden hem om zich op te geven voor de cursus. “Vanaf de eerste dag heb ik er met volle teugen van genoten”, blikt hij terug. “We hadden een geweldige sfeer met elkaar. En je merkt dat je daar met een geselecteerd gezelschap bent van mensen met hetzelfde doel en dezelfde passie. Er was direct een vertrouwensband en daarnaast hebben we enorm veel lol gehad met elkaar. Ik vond de cursus echt geweldig.” Frans heeft zijn eerste matches met cliënten gehad.

Leren budgetteren

“Als eerste kreeg ik een gescheiden jongeman”, vertelt hij. “We hadden direct een klik en tijdens het hele proces heb ik gemerkt hoe belangrijk dat is. Wat de jongeman nodig heeft, is ook niet heel ingewikkeld, hij moet leren budgetteren. Toen we dat zouden gaan bespreken, had hij van tevoren al een heel lijstje met uitgaven gemaakt”, grijnst Frans. “Dat zag er goed uit. Maar de punten waar het mis ging met zijn uitgaven, had hij niet opgeschreven. Dat vond ik humor. Ook voedsel ontbrak op het lijstje; daar was geen geld voor. Toch bleek het niet al te moeilijk om zijn uitgavenlijst kloppend te maken. We liepen alleen tegen de auto aan. Die kon hij beslist niet missen. Omdat er een vertrouwensband was kon ik tegen hem zeggen: “Ik snap het wel dat je de auto niet wilt missen, maar het kan gewoon niet. Kijk maar naar je budget.” Toen bleek hij bereid om naar de tegenargumenten te luisteren. Nadat we een budget voor de langere termijn hadden gemaakt, was hij helemaal overtuigd. Hij zag in dat het niet vol te houden is met de kosten van een auto. Daarna kwam hij ook zelf met het idee op de proppen om er op zaterdag bij te gaan werken. Het enige wat ik deze jongeman naast het budgetteren moest leren, is echt een uitdaging: leren sparen. Hij is zover dat hij toegeeft dat hij dat beter eerder had kunnen doen, dan zat hij nu niet in de problemen. “Hier houdt het verhaal voorlopig op”, sluit Frans af. “Momenteel houdt hij opeens zonder uitleg al het contact af. Welke conclusie ik daaruit moet trekken, weet ik niet. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn als je dit soort werk doet, dat besef ik heel goed. Maar het geeft mij een kick dat ik hem preventief heb kunnen helpen, voordat het echt uit de hand liep. Dat was eigenlijk heel eenvoudig.”

Geloven en financiën

Eerst aan geld geen gebrek, en dan opeens volledig aan de grond; in tijden van economische crises een bekend fenomeen. Zo iemand helpt Frans ook. “Deze man zat helemaal op de bodem”, vertelt hij. “Zakelijk en privé is deze man failliet en als  reactie daarop is ook zijn vrouw vertrokken. Die vond het zo niet meer leuk. Punt is, dat hij na zijn zakelijke faillissement te lang zijn oude bestedingspatroon aanhield. Daardoor heeft hij ook privé flinke schulden opgebouwd.” Een dergelijk probleem lijkt niet geschikt voor het gemiddelde maatje. Maar om de man verder te kunnen helpen, werd Frans van gratis juridisch advies voorzien door een jurist en fiscalist. “Zij wilden graag op deze manier meewerken aan het maatjesproject, dat vond ik heel mooi om te merken. We zijn zover dat de schuldhulpverlening in gang is gezet en nu kan ik er gewoon als maatje voor hem zijn. Dat heeft deze man echt nodig.” Frans voegt er nog aan toe dat zijn cliënt in zijn “Jobperiode” aan het denken is gegaan en zich naar God heeft gewend. “Hij zit nu uren in zijn Bijbel te lezen en wil er alles over weten. Ik ben een gelovig maatje, dus ik vind het heel fijn dat ik ook hierin naast hem kan staan.”