Jacquie Olenga

Vrijwilliger bij Donderdag Bijzonderdag

Al vijf jaar staat Jacquie (47) tijdens de schoolvakanties klaar om kansarme kinderen een fijne tijd te geven tijdens de Donderdag Bijzonderdagen (en sinds) vorig jaar ook de Vrijdag Xtra Bijzonderdagen voor de grotere kinderen). Tijd dus voor een nadere kennismaking.

Jacquie ontvluchtte in 1993 met haar man haar thuisland (Belgisch) Congo en kwam uiteindelijk in Rotterdam terecht. Een lange asielprocedure volgde en ook een aantal verhuizingen naar diverse COHAR-woningen. Maar in 1998 kregen ze de felbegeerde verblijfsvergunning en ook een eigen woning in Rubroek en – eigenlijk nog veel belangrijker – hun kinderen: Karin en Jason.

“Met genoegen denkt ze terug aan het bezoek aan de SS Rotterdam en de film die ze daar bekeken”

Al snel na hun aankomst in de Maasstad maakte ze kennis met de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Rotterdam-Centrum en met de destijds daar kerkende familie Hutten. Ook toen de kinderen naar school gingen, kwamen Jacquie en Inge Hutten elkaar tegen. Dus toen Inge voor de KSA met eerdergenoemde kinderactiviteiten begon, kostte het haar weinig moeite om Jacquie over te halen mee te doen. Vele uitstapjes volgden. Met genoegen denkt ze terug aan het bezoek aan de SS Rotterdam en de film die ze daar bekeken. Drie deelnemertjes die nog nooit van hun leven in een bioscoop waren geweest, waren hiervan zó onder de indruk, dat ze hun geluk niet op konden en dat staken ze niet onder stoelen of banken.

Haar christen-zijn komt bij de Donderdag Bijzonderdag met name naar voren door de wijze waarop ze kinderen met allerlei achtergronden, culturen en religies met elkaar weet om te laten gaan. En daar geniet ze van. En hopelijk mogen de kinderen nog jarenlang van haar genieten.