Josefa Alves Ramos Santana Andrade

Train

(Doña) Josefa is zeer actief in het vrijwilligerswerk.  41 jaar geleden verhuisde ze van Kaapverdië naar Rotterdam, waar zij naast haar betaalde baan zich altijd heeft ingezet voor haar gemeenschap in Rotterdam bij o.a. stichting Casa Tiberias en PAICV.

In 2012 bereikte zij de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit was echter geen reden om te stoppen met haar vrijwilligerswerk. Bij de stichting Casa Tiberias verzorgde zij, samen met andere vrouwelijke collega’s, themaochtenden voor vrouwen. Nog steeds zet zij zich twee dagdelen per week in voor deze stichting. Juist nu ziet Josefa dat de werkzaamheden van Casa Tiberias zo ontzettend belangrijk zijn.

“Josefa weet goed dat een leven met weinig geld moeilijk is”

Anderzijds biedt het vrijwilligerswerk voor Josefa veel kansen en mogelijkheden. Juist de ontmoetingen met anderen en de persoonlijke ontwikkeling, zijn dingen die vrijwilligerswerk teruggeven. Josefa weet goed dat een leven met weinig geld moeilijk is in onze samenleving, maar dat het samen delen van je achtergrond, ervaring, cultuur en dromen goed mogelijk is in het vrijwilligerswerk.

Via Casa Tiberias is Josefa in contact gekomen met Train, een project van Samen 010. Train heeft het eerste bestuur van Casa Tiberias (toendertijd onder de naam “vrouwengroep van de Portugeessprekende parochie in Delfshaven”) getraind en klaargestoomd voor het besturen van een organisatie. Mede dankzij het onderlinge begrip voelde het bestuur zich welkom bij de trainers van Train. En niet onbelangrijk, Josefa beschouwt de cursussen en trainingen als zeer leerzaam, waarvan zij gedurende haar vrijwilligerscarrière goed gebruik heeft gemaakt.