Wim Koning

Vrijwilliger Budgetmaatjes 010

Budgetmaatjes 010 is een project waarbij mensen die financieel vastlopen of dreigen vast te lopen, worden ondersteund door een vrijwilliger. Een hulpvrager wordt gekoppeld aan een vrijwilliger, vandaar de naam ‘budgetmaatjes’. Het doel van Budgetmaatjes 010 is om hulpvragers zo op weg te helpen, dat ze weer grip krijgen op hun financiën.

Om meer inzicht te krijgen in het werk van vrijwilligers van Budgetmaatjes, spraken we met Wim Koning (58), die nu ruim een jaar actief is als vrijwilliger bij Budgetmaatjes van Samen 010.
Wim Koning heeft 4 kinderen en 4 kleinkinderen, waar hij met veel plezier op past in zijn vrije tijd. Na de opleiding organisatiepsychologie afgerond te hebben, is hij zijn hele leven in het personeelswerk actief geweest. In januari 2014 stopte hij bewust met werken om meer tijd te hebben voor andere dingen, waaronder vrijwilligerswerk. “Dit bevalt me zodanig goed dat ik daarna niet meer op zoek ben gegaan naar ander werk.”

Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over, zeggen ze. Hier deed Wim Koning me duidelijk aan herinneren. Indrukwekkend met hoeveel enthousiasme deze vrijwilliger vertelt over zijn werk bij Budgetmaatjes en over het project op zich. Zoals bovengenoemd rolde hij nadat hij gestopt was met werken bijna als vanzelf in het vrijwilligerswerk. Koning kende Samen 010 door een website van schuldhulpmaatjes, zoals budgetmaatjes vroeger heette. Hij was direct enthousiast over het project. “Ik heb gewoon opgebeld, had een intake met Erik Maan, volgde een cursus en toen werd ik al snel gekoppeld aan mijn eerste maatje.”

“Het is ontzettend leuk en dankbaar werk.”

Wim Koning is nu al een jaar aan het werk met zijn maatje. “Er kan nog best een half jaar bijkomen, zodat het echt helemaal verankerd is.” Ik vroeg hem wat de meeste indruk op hem maakte in zijn werk als vrijwilliger voor Budgetmaatjes. Hierop reageerde hij: “Ik doe dit werk natuurlijk nog maar een jaar. Wel ben ik al van de ene in de andere verbazing gerold bij het zien hoe moeilijk het in Nederland is om gewoon te kunnen leven als je bijvoorbeeld geen toegang hebt tot het internet of niet goed kunt lezen. Mijn grootste verbazing is hoe complex de wereld is geworden, hoe mensen écht hun best doen om erbovenop te komen, maar hoe weinig de verschillende instanties meewerken. De processen zijn zo ingewikkeld.”
Hoe belangrijk goede kennis van de Nederlandse taal kan zijn voor een zelfstandig leven in Nederland, zag Wim Koning heel duidelijk bij zijn eigen maatje. “Hij had eindelijk van de rechtbank de uitslag gekregen dat hij een schone lei had, maar dit was in zo ingewikkeld Nederlands geschreven, dat hij dacht dat het juist afgewezen was.” Dit zou zijn maatje ook niets verbazen gezien het aantal tegenslagen dat hij al had gehad. Soms worden door verschillende instanties dingen niet goed gecommuniceerd. Als er dan fouten worden gemaakt maar je begrijpt niet of zaken wel of niet kloppen en hoe ze opgelost moeten worden, is het heel moeilijk om hier zelf uit te komen. “Je moet echt kunnen doorpakken. Veel dingen zijn heel ingewikkeld en instanties werken vaak langs elkaar heen.”
Ook worden hulpvragers zelf vaak niet serieus genomen. Hoe graag de hulpvragers hun problemen ook zelf willen oplossen, vaak kúnnen ze dit gewoon niet. Dit laat nog duidelijker het belang van (bijvoorbeeld) een budgetmaatje zien.

Eén van de vele dingen die Wim Koning zo mooi vindt aan dit project, wordt eigenlijk door de naam al gezegd: Maatjes. “Je gaat echt náást iemand staan om zijn of haar financiën op orde te krijgen.” De situaties waarin je als vrijwilliger terechtkomt, kunnen heel erg verschillen. Soms bied je preventieve hulp aan mensen die dreigen in de schulden te raken, maar vaak kom je ook bij iemand terecht die al diep in de schulden zit. Een woord dat Wim Koning steeds terug liet komen was het woord ‘concreet’. “Het is heel concreet werk, je weet wat je doel is en daar werk je samen met iemand naartoe.” Dit is iets wat hem heel goed bevalt. Doordat je zo’n duidelijk doel hebt zie je ook echt het resultaat van het werk dat je doet.
Mensen komen meestal via andere instanties bij budgetmaatjes terecht. Het maatje van Wim Koning zat in een wsnp-traject en is zo verwezen naar Samen 010. Soms kloppen mensen zelf aan of hebben via-via van Samen 010 gehoord.

“Dit werk bevalt me zo goed dat ik niet meer op zoek ben gegaan naar ander werk.”

Budgetmaatjes is dus een project van stichting Samen 010. Vanuit Samen 010 wordt er heel goed gelet op de kwaliteit van het werk. “Dit gebeurt onder andere door de intervisie: eens in de zes weken komen we als vrijwilligers bij elkaar om te overleggen en feedback te geven aan elkaar. Je bent heel concreet met elkaar bezig en je ziet resultaat.”
Iets anders dat Wim Koning prettig vindt aan Samen 010 is de ‘christelijke geïnspireerdheid’. “Je proeft de christelijke geïnspireerdheid, maar het ligt er niet te dik bovenop. Toch word je door bijvoorbeeld de gezamenlijke opening bij de intervisies geïnspireerd.”

“Ik zou alle lezers willen meegeven dat het werk als vrijwilliger bij Budgetmaatjes ontzettend leuk en dankbaar werk is. Door de coördinatie vanuit Samen 010 weet je dat je het werk niet alleen doet. Het is ook heel nuttig werk; je biedt mensen niet alleen persoonlijk weer perspectief, maar het werkt overal in door. Iemand die financieel rust heeft kan ook meer aandacht aan zijn kinderen besteden en zit lekkerder in zijn werk. Natuurlijk is geld niet het belangrijkste in het leven, maar als het op dat front in ieder geval rustig is, is het wel heel fijn.” Als vrijwilliger bij Budgetmaatjes kun je zelf kiezen hoeveel maatjes je wilt begeleiden, afhankelijk van hoeveel tijd je eraan wilt besteden. “Aan het begin kost het iets meer tijd, later steeds minder. Ik zie mijn maatje nu nog maar 1 keer per maand.” Wim Koning benadrukt herhaaldelijk het belang en het nut van Budgetmaatjes, want “armoede houdt mensen klem.”

Ben jij onder de indruk van de ervaringen van Wim Koning en wil je meer weten over Budgetmaatjes 010? Klik dan hier of stuur een e-mail naar budgetmaatjes@samen010.nl.