Coach aan de Keukentafel

Niet iedereen weet de weg naar hulp te vinden. Mensen stellen het hierdoor vaak te lang uit om hulp te vragen. Dat is jammer, want daardoor stapelen problemen zich onnodig hoog op. Pas als het echt niet meer gaat, vraagt men noodgedwongen om hulp. Samen met Mara, NOOM, SPIOR, SKIN Rotterdam en Zorgbelang Zuid-Holland, wil Samen 010 dit vóór zijn met ‘Coach aan de Keukentafel’. De vrijwillige coaches van dit project denken met de mensen mee bij het vinden van de juiste hulp en ondersteuning.

“Ik wist niet hoe en waar om hulp te vragen.
Dankzij de vrijwillige coach weet ik nu waar ik moet zijn voor hulp en ondersteuning.”

Een belangrijk uitgangspunt bij van ‘Coach aan de Keukentafel’ is dat de hulpvrager zoveel mogelijk zelf leert doen. De vrijwillige coach ondersteunt bij het overzien van de situatie van de hulpvrager, het voorbereiden van een gesprek en bij het bedenken van vragen voor de Vraagwijzer. De Vraagwijzer is een gratis loket van de gemeente Rotterdam, waar je terecht kunt met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over je gezondheid of over geld. Als de hulpvrager dat wil, gaat de vrijwillige coach ter ondersteuning mee naar het gesprek met de Vraagwijzer. Daarna bespreken ze samen of alles duidelijk is en wat er gedaan kan worden als de hulpvrager niet tevreden is. Hulpvragers die moeite hebben met de Nederlandse taal, worden in contact gebracht met een vrijwillige coach die hun taal spreekt en dezelfde culturele achtergrond heeft. Zo kunnen hulpvragers, als dat nodig is, gecoacht worden in hun eigen taal en door iemand die hun cultuur begrijpt.

Onze vrijwillige coaches hebben een speciale training gevolgd en werken onafhankelijk van de gemeente. Het is een vorm van informele cliëntondersteuning en kost de hulpvrager niets.

‘Coach aan de Keukentafel’ is een pilotproject. Hiermee willen Mara, NOOM, SPIOR, SKIN Rotterdam, Zorgbelang Zuid-Holland en Samen 010 verkennen of het in een behoefte voorziet en of het helpt om de toegang naar de Vraagwijzer te verbeteren. Als de pilot slaagt, gaan we kijken of we het project kunnen uitbreiden.

Wil je iemand doorverwijzen of zelf gebruik maken van de ‘Coach aan de Keukentafel’?
Stuur dan een email naar: vrijwilligecoach@gmail.com.

Contactpersoon vanuit Samen 010:

Jantine van Dijk

phone

010 – 466 67 22

mailvrijwilligecoach@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

 

 

Aanmelden als vrijwilliger

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Hieronder kun je je direct aanmelden voor vrijwilligerswerk bij Samen 010. Als je onderstaande gegevens invult zullen wij per mail/telefonisch contact met je opnemen om een afspraak te maken.

Ben je er nog niet helemaal uit, maar wil je graag meer informatie? Vul je gegevens in dan zullen wij je vraag z.s.m. beantwoorden of bel naar 010 - 466 67 22.

(velden met een * zijn verplicht)

NB: Wij willen benadrukken dat we de door jou verstrekte gegevens niet zullen verstrekken aan derde partijen en dat de gegevens alleen voor eigen, intern gebruik zijn.