Wat duurt zo’n maand lang voor die om is!
Je staat bij de kassa met je boodschappen. Met een zwiep van je bankpasje denk je af te rekenen. ‘Niet voldoende saldo’ vermaant de display. ‘Hè get, vorige maand op deze datum was het net zo! Even wat boodschappen terugleggen. Wat duurt zo’n maand lang voor die om is!’
Er zitten weer een paar brieven bij de post van de nutsbedrijven of woningverhuurder. Rekeningen, dat kan niet missen. ‘Nu even niet’, denk je, ‘morgen heb ik vast meer ruimte.’ Dus komen ze op de stapel in de la. Die kan trouwens haast niet meer dicht.
Je staat er alleen voor. Je baan, je dochter, die vader van haar die zich nooit laat zien. En dan al die rekeningen: waar moet je mee beginnen? Op afbetaling koop je al niet meer, je hebt je lesje geleerd. Maar je mag jezelf toch wel eens verwennen? Hoeveel rook je nou op een dag?
Stress
Stress, je overvraagd weten, niet zo veel inzicht in geld en, vooruit, af en toe wel wat gemakzucht… Dat zijn de factoren die een rol spelen bij mensen die baat kunnen hebben bij een Budgetmaatje!
Anetta Eilander (l) en Jony Louwerse (r), beiden uit Capelle aan den IJssel, coördineren de Budgetmaatjes in dit dorp onder de rook van Rotterdam. Ze weten allebei hoe je verstandig met geld moet omgaan. Dat zit in hun DNA. Ze hebben hun sporen al verdiend als vrijwilliger in de wijkwinkels in Capelle. Je vindt die winkels op verschillende plekken en kunt er terecht voor een praatje, maar vooral om advies. Ook voor geldzaken.
Anetta en Jony zijn aanspreekpunt voor mensen die hulp nodig hebben om hun financiën op orde te krijgen. Daartoe hebben ze een team van zo’n 45 Budgetmaatjes in het leven geroepen. Mannen en vrouwen, van allerlei leeftijden, werkenden en pensionado’s, die één, twee, drie of zelfs vier hulpvragers een tijdlang begeleiden op het wankele pad van budgetteren. De beide dames werven de vrijwilligers. Die volgen een basistraining van 2 ½ dag, en ze onderhouden een patroon van intervisie.
Bigshoppers vol rekeningen
In het begin elke week, maar later in het traject wat minder vaak, ontmoeten hulpvrager en maatje elkaar! Als er sprake is van grote achterstand: ‘bigshoppers vol met rekeningen’, helpen ze de ergste nood te lenigen. Daarna is het een kwestie van onderhouden, prioriteren, coachen, zodat de betrokkene zelfstandig kan budgetteren. En het werkt: mensen leren op den duur zichzelf en hun maand zo dresseren dat die maand niet langer duurt dan ze wisten. Een kwestie van geduld, lange adem, een vast ritme van bezoek en eerlijkheid naar elkaar toe.
Vroegsignalering
Trouwens, de gemeente Capelle zit ook niet op z’n handen als nutsbedrijven en woningverhuurders doorgeven dat er betalingsproblemen dreigen. Dan wordt de betrokkene aangeschreven, gebeld en bezocht met aanbod om hulp. Vroegsignalering heet dat. Er is dus contact van de gemeente uit met het Budgetmaatjesteam. Het project bestaat dan ook deels door gemeentelijke subsidie.
Afscheid
Dit team lost niet alles problemen op, maar voorkomt veel dat erger zou kunnen worden. Op den duur scheiden de wegen van hulpverlener en hulpvrager. Soms maken ze daar een feestje van: het maatje wordt een keer op het eten gevraagd. Soms is de scheiding minder feestelijk: als de hulpvrager afziet van verdere hulp, niet reageert op afspraken, en er zo na een paar weken toch weer een stapel ongeopende enveloppen op de kast ligt.
Maar na vijf jaar inzet van de maatjes zijn er bloemen. En na tien jaar zijn er nog meer bloemen. Ze houden de moed erin. Budgetmaatjes Capelle; één van die netwerken om een gemeenschap gezond te houden, ook in financieel opzicht.
Bert Kuipers,
oktober 2023
Hulp nodig? Of wil je helpen? Ga naar: Budgetmaatjes Capelle
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer